29 Ianuarie – Ziua invenției automobilului

Având în vedere că în 29 ianuarie este sărbătorită peste tot în lume Ziua Invenţiei Automobilului, vă propun să facem o foarte scurtă trecere în revistă a istoriei automobilului. Vă întrebaţi de ce 29 ianuarie? Pentru că este ziua în care francezul Nicolas-Joseph Cugnot a construit primul automobil funcţional cu aburi, în anul 1769. Automobilul avea trei roţi, era destinat remorcării maşinilor de război şi putea să ajungă la viteza de 5 km/h. Mai târziu, în anul 1886, germanul Gottlieb Daimler a construit primul automobil pe benzină. Acesta atingea viteza de 18 km/h, dar nu era prea confortabil, din cauza zdruncinăturilor provocate de roţile de lemn şi anvelopele de oţel.

Un nume important în istoria automobilelor este cel al americanului Henry Ford, care a inventat în anul 1913 o linie de asamblare datorită căreia maşinile au devenit mai ieftine şi mai uşor de construit, accesibile pentru milioane de oameni din întreaga lume. De atunci, inginerii din întreaga lume au lucrat la realizarea unor noi modele de maşini, în funcţie de necesităţile sau preferinţele oamenilor: maşini care pot atinge viteze foarte mari, maşini cu un design deosebit, maşini foarte mici, adaptate la circulaţia îngreunată de traficul intens, maşini mai puţin poluante (maşini hibride) şi multe altele.

Poate nu ştiaţi că „broscuţa” fabricată de Volkswagen este cea mai populară maşină fabricată vreodată, că în 1899 maşina electrică numită „Veşnic nemulţumita” a depăşit pentru prima dată viteza de 100 km/h sau că ştergătorul de parbriz şi centura de siguranţă au fost inventate în anul 1903 şi farurile cu fază lungă şi fază scurtă în 1925. (sursa: www.bjc.ro)

primul-automobil

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *