CARTE-EVENIMENT: „GAZELE DE ȘIST ȘI FRACTURAREA HIDRAULICĂ. Între mit și realitate“ de prof. Constantin Crânganu

 

De curând, Editura Integral a publicat o carte care este o premieră absolută pentru spaţiul cultural-ştiinţific românesc: „Gazele de şist şi fracturarea hidraulică – între mit şi realitate”, scrisă de prof. Constantin Crânganu.

Este prima carte dedicată acestui subiect. Este scrisă cu informaţia şi rigoarea cercetătorului ştiinţific, talentul unui scriitor şi spiritul polemic al unui ziarist.

gazele de sist - foto

Publicarea articolelor pe o platformă de dezbateri online a permis elaborarea unui produs editorial fără echivalent pe piața românească. Interacțiunea autorului cu cititorii-comentatori, în chiar momentul nașterii cărții, a dus la definirea unui format hibrid online/offline, care pune în valoare conținutul științific printr-o abordare jurnalistică cross-media.

Adresată deopotrivă specialiștilor și publicului larg, această carte va stârni pasiuni și va alimenta cu argumente polemici și dezbateri pe unul dintre subiectele care au Adresată deopotrivă specialiştilor şi publicului larg, această carte va stârni pasiuni şi va alimenta cu argumente polemici şi dezbateri pe unul dintre subiectele care au polarizat atenţia comunităţii ştiinţifice, a presei şi, mai ales, a societăţii civile.

DESPRE AUTOR:

Profesorul Constantin Crânganu este profesor de geofizică şi geologia petrolului la Graduate Center şi Brooklyn College, The City University of New York. Anterior, a lucrat la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi şi University of Oklahoma, School of Geology and Geophysics. A publicat ca autor, co-autor sau editor, 13 cărţi şi capitole de carte şi peste 90 de articole peer-reviewed şi rezumate extinse, în SUA, Germania, Canada, România şi alte ţări.

Profesorul Constantin Crânganu – un recunoscut expert în geologia şi geofizica sistemelor petrolifere, un dăruit inovator în tehnicile de extracţie ale hidrocarburilor gazoase, un cercetător de prestigiu al grupului de la  Institutul de Geoştiinţe pentru Exploatare si Dezvoltare din cadrul Universitatii Oklahoma, un publicist nuanţat şi de o apreciată probitate – a fost afectat de neadevărurile vehiculate pe marginea procedurilor de investigaţie agazelor de şist. În consecunţă,  şi-a asumat riscul unei lupte partizane între masa mare a neinstruiţilor vocali şi decenţa experţilor, cercetătorilor şi profesorilor din amfiteatre, laboratoare sau de la gura sondelor, mult mai puţini la număr, şi a început să se facă auzit, citit şi crezut de studenţi, de specialişti, de persoane dornice să cunoască adevărul despre ceea ce înseamnă gazele de şist şi despre metoda prin care le putem aduce la suprafaţă, respectiv, fracturarea hidraulică.

În afara articolelor propriu-zise, Constantin Crânganu inserează în carte şi fragmente din dialogurile purtate cu cititorii pe platforma contributors.ro. În acest cadru informal, autorul s-a confruntat cu opinii diverse, cu grade diferite de argumentare. Cu deplină onestitate, nu ezită să includă în carte opinii contrare faţă de ale sale, reproducând cu acurateţe confruntarea de idei al cărei protagonist a fost. Acest dialog cu interlocutori nevăzuţi şi necunoscuţi imprimă dinamism şi dau forţă mediatică unei cărţi ştiinţifice de interes public.

„Autorul atacă în lucrare (prima de acest fel publicată în România) toate problemele sensibile care au făcut obiectul disputelor din MEDIA legate de riscurile şi impactul tehnologiei actuale utilizate în exploatarea gazelor de şist: fracturarea hidraulică şi condiţiile colaterale de aplicare – apa, aditivii din noroiul de foraj, problema seismicităţii induse, impactul forajelor asupra sănătăţii, asupra pânzelor freatice, a încălzirii globale. Nu în ultimul rând, Prof. Crânganu discută despre inovaţii, perspective, factori politici şi efecte geopolitici.” (Prof. dr. Nicolae Anastasiu, membru corespondent al Academiei Române, Universitatea din Bucureşti)

„Lucrarea Prof. Crânganu aduce numeroase lămuriri asupra gazelor de şist şi a fracturării hidraulice, elemente care nu au fost puse până acum la dispoziţia cititorului român. Acesta s-a găsit în situaţia de a judeca probleme despre care nu avea suficiente informaţii.” (Prof. dr. Călin Baciu, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca)

GAZELE DE ȘIST ȘI FRACTURAREA HIDRAULICĂ între mit și realitate

Constantin Crânganu

Editura Integral

Colecția: Academica

Format: 17 x 24 cm

Pagini: 288 (16 pagini color)

Preț: 34.95 lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *