„Gazele de șist și fracturarea hidraulică: între mit și realitate“ (HotNews)

 

Coperta 1 Gaze de sist

Profesor de geofizica si geologia petrolului la The University of New York, Constantin Cranganu ne propune spre analiza, gratie expertizei internationale de care dispune, informatii, cercetari, probe si documente verificate care atesta adevarul despre o problema care framanta de curand si societatea romaneasca: gazele de sist si fracturarea hidraulica la nivel mondial.

“Autorul ataca in lucrare (prima de acest fel publicata in Romania) toate problemele sensibile care au facut obiectul disputelor din media legate de riscurile si impactul tehnologiei actuale utilizata in exploatarea gazelor de sist: fracturarea hidraulica si conditiile colaterale de aplicare – apa, aditivii din noroiul de foraj, problema seismicitatii induse, impactul forajelor asupra sanatatii, asupra panzelor freatice, a incalzirii globale si, nu in ultimul rand, despre perspective, factori politici si efecte geopolitice, inovatii.” – Prof. Nicolae Anastasiu, membru corespondent al Academiei Romane, Universitatea din Bucuresti

“Lucrarea Prof. Cranganu aduce numeroase lamuriri asupra gazelor de sist si a fracturarii hidraulice, elemente care nu au fost puse pana acum la dispozitia cititorului roman. Acesta s-a gasit in situatia de a judeca probleme despre care nu avea suficiente informatii.” – Prof. dr. Calin Baciu, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca

 “Daca vreti sa fiti onesti, daca nu aveti prejudecati, daca nu vreti sa va lasati manipulati si doriti sa va formati o opinie personala, va recomand sa cititi cartea. Ea se adreseaza, in mod egal, atat specialistului, cat si oamenilor dornici de cunoastere a adevarului. Un adevar care ne da alternative si ne genereaza optimism cand ne gandim la epuizarea resurselor naturale in anii ce vin. Ne vom bucura, astfel, de becul care lumineaza, de plinul din statiile de benzina, de caldura din casa… multa vreme de acum incolo.” – Prof. Nicolae Anastasiu, membru corespondent al Academiei Romane, Universitatea din Bucuresti

Constantin Cranganu este profesor de geofizica si geologia petrolului la Graduate Center si Brooklyn College, The City University of New York. Intre 1980 si 1993 a fost asistent si lector la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iasi, Facultatea de geografie-geologie. In 1993 a fost declarat castigatorul primului concurs national din Romania post-comunista pentru prestigioasa bursa Fulbright oferita de Congresul SUA.

In calitate de Fulbright Visiting Scientist la University of Oklahoma el a efectuat cercetari fundamentale si aplicative despre zacamintele de petrol si gaze, suprapresiunile din bazinele sedimentare, fluxul termic si caldura radioactiva din crusta terestra, identificarea stratelor cu continut de gaze in gaura de sonda, exploatarea printr-o metoda personala a zacamintelor neconventionale de hidrati gazosi etc.

Dupa mutarea in 2001 la City University of New York, profesorul Cranganu a inceput o noua directie de cercetare: implementarea metodelor de inteligenta artificiala in studiile de petrol si gaze.

 Pentru activitatea sa in acest domeniu de pionierat a fost nominalizat la ENI Awards 2012 si a primit o oferta din partea editurii Springer de a publica o carte („Artificial Intelligent Approaches in Petroleum Geosciences”) in 2014.

Ultima sa carte este “Natural Gas and Petroleum: Production Strategies, Environmental Implications and Future Challenges”, Nova Science Publishers, New York, 2013.

SURSA: HotNews

http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-18408724-gazele-sist-fracturarea-hidraulica-intre-mit-realitate.htm

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *