iClasă cu răbdare şi înţelepciune

Realizator Mirela Nicolae

In ultimii 15 ani, educaţia a devenit un subiect de interes şi dispute politice, sociale, relaţionale. Nu pentru că instituţia şcolii şi mesajul ei nu mai au aceleaşi înţelesuri. Principiile de bază ale pedagogiei enunţate de Platon, Aristotel, mai târziu de Sf. Augustin, au avut puţine schimbări radicale. Si atunci? Ce s-a schimbat ?
S-au schimbat paradigmele.
Viteza cu care sunt transmise informaţiile către elevi, complexitatea lor, metodele de predare şi învăţare, organizarea sistemelor şi a societăţii, raportarea la scara de valori umane îi modifică în fiecare zi şi pe învăţători, şi pe învăţăcei.
In plus, cei şapte ani de-acasă nu mai sunt doar şapte ci mai mulţi sau mai puţini (după caz). Orarul şcolar nu mai respectă întrutotul programul clasic de stat în bănci sau în spaţii cu destinaţii dedicate procesului.
Educaţia informală tinde să înlocuiască educaţia formală, iar educaţia nonformală are o pondere din ce în ce mai mare în viaţa şcolarilor prin metodele interactive, moderne pe care le propune şi prin care stârneşte interesul tuturor- de la copii la adulţi cu vârste înaintate.
Ce e de făcut? Să cautăm soluţii. Cât mai multe. Cu răbdare şi înţelepciune. Incerc să aflu în fiecare zi cu invitaţii noştri, într-un serial concentrat de luni până vineri şi difuzat pe larg sâmbăta ce se schimbă în modul nostru de gândire, dar mai ales cum. De ce copiii şi tinerii se indreaptă către o educaţie preponderent vizuală, asimilată în doze mici şi foarte mici? De ce urmaşii noştri au o gândire binară, implicit pragmatică? De ce noi, oamenii mari, după ce încheiem o zi de serviciu, apoi de petrecut în familie, devenim anacronici cu noi înşine?
Eu mi-am găsit parţial răspunsurile la întrebările şi dilemele educaţionale de mai sus, dar ele pot să nu fie şi ale dumneavoastră. Oricare ar fi şi ale oricui, sunt reale şi corecte: ca în teoria grafurilor în care destinaţia cunoaşterii este reprezentată de diverse căi valabile, cu opriri bruşte pentru care se caută drumul optim spre ţinta finală.
iClasă vă oferă timp de şase zile pe săptămână şase răspunsuri inedite la modalităţile de abordare ale educaţiei actuale, peste 300 de drumuri radiofonice pe an. Le puteţi asculta online la www.radioromaniacultural.ro sau pe frecventele terestre. Le puteţi analiza sau combate folosind numărul de sms şi apelurile telefonice puse la dispoziţie de Radio România Cultural.

http://radioromaniacultural.ro/iclasa-20480

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *